Home / Svijet / Senzacionalno: otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizovane zube (video)

Senzacionalno: otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizovane zube (video)
Nemački paleontolozi su, prosejavajući šljunak i pesak na mestu nekadašnjeg korita Rajne blizu grada Epelshajma otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizovane zube, što bi, po njihovom mišljenju moglo izmeniti istoriju čovečanstva kakvu znamo, prenose mediji u regionu.

Ostaci zuba slični su onima koji su pripadali Australopithecusu afarensisu, tačnije 3,2 miliona godina starom kosturu ženskog primata koji se povezuje s ljudima, nazvanom „Lucy“, koga je 1974. pronašao paleontolog Donald Johanson u naučnoj ekspediciji na Hadaru u severnoj Etiopiji.

Istraživanja obavljena na fosilnim ostacima Lucy pokazala su da se njena vrsta već naveliko kretala uspravno, na dve noge, da je imala vrlo razvijeno telo, ali tamo gde se očekivao najveći napredak, nije ga bilo. Naime, Lucy je imala izrazito malu glavu, što znači da se ni lubanja ni mozak nisu značajnije razvili.

Ali okamine zuba otkrivene u Epelshajmu ne podsećaju ni na koju drugu vrstu otkrivenu u Evropi ili Aziji. Naučnici su navodno bili toliko uzbuđeni i zbunjeni otkrićem da su se suzdržali od bilo kakve objave poslednjih godinu dana, piše Deutsche Welle.

„Očigledno je reč o zubima majmuna. Vrlo su slični zubima i kostima otkrivenim u Africi koji su oko četiri do pet miliona godina mlađi od fosila otkrivenih u Epelshajmu. Ponalazak je za nas posebna sreća, ali i velika misterija“, rekao je direktor Prirodoslovnog muzeja u Majncu, Herbert Luc.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena informacija, gradonačelnik Mainza je rekao da ne želi previše dramatizovati, ali da smatra kako bi otkriće nemačkih paleontologa moglo utecati na izmene u dosad poznatim podacima o istoriji čovečanstva.

Lokalni arheolog Aksel von Berg je izjavio da, unatoč brojnim fosilnim dokazima o postojanju velikih majmuna u celoj Evropi pre više miliona godina, nema potvrđenih slučajeva pronalaska okamina hominina, plemena potporodice homininae koja obuhvata samo vrste čovek (homo), čimpanza (pan) i njihove izumrle pretke.

Članovi tog tribusa zovu se hominini. S obzirom na to da je analiza okamina tek započela, pred naučnicima je „pravi posao“ koji će omogućiti potpuno otkriće misterije, kazao je dr. Luc.

Znanstvenici se slažu da su se moderni ljudski preci razvili u istočnoj Africi negdje pre 400.000. i 200.000 godina, nakon čega su se, pre 70.000 godina raspršili posvuda po svetu. Fosili zuba pronađenih u Nemačkoj izložiće se u Prirodoslovnom muzeju u Majncu. Region u kojoj su pronađeni, lovcima je zanimljiv već gotovo 200 godina.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =