Home Zdravlje Izliječite oštečenu jetru ovim savjetima

Izliječite oštečenu jetru ovim savjetima

7417
0

Ciroza jetre je teška bolest koja se javlja kada se jetra oštećuje i njena sposobnost regeneracije je oslabljena. To dovodi do promjena u strukturi jetre i njenoj funkciji, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ciroza jetre se može razviti kao posljedica alkoholne ovisnosti, infekcija hepatitisom B ili C, nasljednih bolesti jetre ili nekih lijekova.

Liječenje ciroze jetre ovisi o uzroku bolesti i težini simptoma. Ako se ciroza jetre razvije kao posljedica alkoholne ovisnosti, važno je da se prestane s konzumiranjem alkohola kako bi se spriječilo daljnje oštećenje jetre. Ako se ciroza jetre razvije kao posljedica infekcije hepatitisom B ili C, mogu se koristiti antivirusni lijekovi kako bi se spriječila daljnja šteta na jetri.

Pored navedenog, postoje i drugi načini liječenja ciroze jetre, uključujući:

  • Lijekovi za smanjenje stresa na jetri: Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju tereta na jetri i spriječiti daljnje oštećenje.
  • Transplatacija jetre: Ako je ciroza jetre teška i drugi načini liječenja ne pomažu, može se razmotriti transplatacija jetre.
  • Hranjenje kroz cjevčicu: Ako ciroza jetre dovede do pothranjenosti, može se razmotriti hranjenje kroz cjevčicu kako bi se osiguralo da pacijent dobije dovoljno hranjivih tvari.
  • Liječenje simptoma: Ovisno o simptomima, mogu se koristiti lijekovi za smanjenje bolova, mučnine ili probavnih poteškoća.
  • Kontrola krvnog tlaka u portalnom sustavu: Ako se razvije visok krvni tlak u portalnom sustavu, može se koristiti beta-blokator za smanjenje tlaka.
  • Prevencija infekcija: Ciroza jetre može smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija, stoga je važno da se spriječe infekcije i da se one liječe što je prije moguće.

Ukratko, liječenje ciroze jetre ovisi o uzroku bolesti i težini simptoma. To može uključivati prestajanje s konzumiranjem alkohola, liječenje infekcija hepatitisom, lijekove za smanjenje stresa na jetri, transplataciju jetre, hranjenje kroz cjevčicu, liječenje simptoma i kontrolu krvnog tlaka u portalnom sustavu te prevenciju infekcija. Važno je da se pacijenti s cirozom jetre redovito posjećuju liječnika kako bi se pratila njihova bolest i odabralo odgovarajuće liječenje.

Priroda je bila izrazito darežljiva kada se radilo o prstima, bubrezima, očima…, ali nas nažalost nije obdarila rezervnom jetrom.

Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, te stoga zaslužuje znatno veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Jetra je «tihi organ», ne buni se, te je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu.

Fiziološka funkcija jetre
Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Ova tekućina neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine topljive u mastima – A,D, E i K. Poznata je uloga žuči u asimilaciji kalcija, te u pretvorbi beta karotena u vitamin A.

Apsorpcija nutrijenata velikim se dijelom odvija sudjelovanjem jetre. Sve tvari koje unesemo u organizam dolaze u jetru, gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Snažnim sustavom detoksikacije, jetra pretvara lijekove i toksine u molekule koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega (mokraćom) ili crijeva (fecesom). Jetra je odgovorna za sintezu većine proteina koji cirkuliraju u krvi, te predstavlja organ koji ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Tjelesne potrebe za glukozom bilježe se u jetri, te se glukoza osigurava probavom hrane ili razgradnjom glikogena – skladišnog šećera u jetri i mišićima. Kod produljenog gladovanja, kada nije moguće osigurati glukozu probavom, a rezerve u jetri su potrošene, u jetri se pokreće proces kojim iz aminokiselina ili drugih molekula nastaje glukoza. Metabolizam masti također je usko vezan uz jetru. U jetri nastaje kolesterol, a ujedno se u jetru doprema i kolesterol iz krvi. Eliminacija kolesterola iz jetre odvija se putem žuči.

Nakon kratkog uvida u zaista pozamašan broj funkcija jetre, zapitajte se koliko ste zapravo dobri prema svojoj jetri. Zadajete li joj svakodnevna opterećenja unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva i neumjerenih količina masti? «Toksičan», moderan stil života koji je obilježen zagađenjima, stresom, nekvalitetnom prehranom, neselektivnom uporabom lijekova odražava se na jetri, te se ponekad kaže da je jetra ogledalo našega zdravlja. Ipak, većina ljudi tijekom života ne razvije «klasične» bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice. U modernoj populaciji puno je češća pojava «subkliničke» disfunkcije jetre.

Kod takvoga stanja ni optimalna prehrana niti besprijekoran proces probave ne osiguravaju adekvatnu opskrbu stanica nutrijentima, zbog slabije pretvorbe u unesenih hranjivih tvari u iskoristive oblike u jetri.

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleLiječenje udebljanih nogu, atletsko stopaloLiječenje udebljanih nogu,
Next articleKorisni savjeti za poboljšanje imuniteta