Home Zdravlje Crna akantoza: Hiperpigmentacija kože

Crna akantoza: Hiperpigmentacija kože

7042
0

Crna akantoza je hiperpigmentacija kože koja može ukazivati na ozbiljnije probleme sa zdravljem. Ova bolest se javlja kada se na koži pojavi crna ili tamno smeđa mrlja, obično na vratu, rukama ili licu. Crna akantoza je češća kod ljudi sa tamnijom kožom, ali se može pojaviti i kod osoba sa svjetlijom kožom.

Uzroci crne akantoze su nejasni, ali se veruje da je u većini slučajeva povezana sa hormonalnim promenama, naslednom predispozicijom ili prekomernim izlaganjem suncu. Pored toga, crna akantoza može biti simptom nekih ozbiljnijih bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije ili nekih vrsta raka.

Liječenje crne akantoze uključuje korištenje krema i losiona koji sadrže kortikosteroide ili retinoide, kao i izbjegavanje izlaganja suncu. Ako se simptomi crne akantoze pojave ili se pogoršaju, potrebno je posjetiti dermatologa koji će odrediti uzrok i propisati adekvatan tretman.

Iako crna akantoza nije opasna po život, može biti estetski neugodna i ukazivati na ozbiljnije probleme sa zdravljem. Stoga, ako se pojave simptomi crne akantoze, potrebno je posjetiti dermatologa koji će odrediti uzrok i propisati adekvatan tretman.

Poznatija kao hiperpigmentacija uzrokovana upalom najčešće se javlja kao reakcija na upalu ili ozljedu. Može se pojaviti kako na licu tako i na tijelu. Često nakon akni ili estetskih tretmana može doći do postupalne

hiperpigmentacije. Istiskivanje prištića također može dovesti do nastanka hiperpigmentacije uzrokovane upalom. Kada se koža upali zbog ozljede ili upale potiče melanocite na prekomjernu proizvodnju melanosoma koji onda ostavlja tamne mrlje na koži. Takve mrlje mogu varirati u boji od ružičaste do crvene, smeđe ili crne boje, ovisno o boji kože i stupnju diskoloracije.

Postupalna hiperpigmentacija, kao i melasma, s vremenom se može smanjiti i bez tretmana. Trajanje oporavka ovisi o razlici u boji tamnih mrlja i ostatka kože, može trajati i više od 2 godine dok se ten kože ne ujednači. Kako biste ubrzali postupak uklanjanja neželjenih mrlja koristite specijalizirane preparate koji će vam u tome pomoći.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleŠto se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?
Next articleŠto je intolerancija na laktozu