Home Zdravlje Kako spriječiti ujed komaraca

Kako spriječiti ujed komaraca

7101
0

Komarci su insekti koji mogu izazvati neugodne ujede i izazvati alergijske reakcije. Ako želite spriječiti ujede komaraca, postoje neki savjeti koje možete slijediti.

Prvo, trebate izbjegavati izlaziti van kada su komarci najaktivniji, obično u sumrak i noću. Ako morate izaći van u ovom vremenu, nosite dugačka odjela i zaštitite se odjećom koja pokriva vaše ruke i noge.

Također možete koristiti repelente za komarce koji se nanose na kožu ili odjeću. Postoje različiti tipovi repelenata, uključujući one koji se temelje na prirodnim sastojcima poput citronele i eukaliptusa, i one koji sadrže kemikalije poput DEET-a. Repelenti su učinkoviti način zaštite od ujeda komaraca, ali treba imati na umu da se neki ljudi mogu osjetljivo reagirati na kemikalije u repelentima, stoga je važno da se pridržavate uputa na proizvodu i da se posavjetujete s liječnikom ako se pojave neželjeni simptomi.

Pored repelenata, možete koristiti i mreže protiv komaraca za zaštitu od ujeda. Mreže se mogu staviti preko prozora ili kreveta i pomoći će u sprečavanju ulaska komaraca u prostorije.

Ukratko, kako biste spriječili ujede komaraca, trebate izbjegavati izlaziti van kada su komarci najaktivniji, nositi dugačka odjela i koristiti repelente i mreže protiv komaraca. Ako se pojave neželjeni simptomi nakon korištenja repelenata, obratite se liječniku.

Zaštita protiv uboda komarca važna je zbog sprječavanja reakcije na koži ali još više zbog mogućeg prijenosa zaraznih bolesti. Protiv nekih zaraznih bolesti koje prenose komarci postoje cjepiva (žuta groznica, japanski encefalitis) ili zaštita lijekovima (malarija). Primarna prevencija bolesti koje prenose komarci bazira se na sprječavanju uboda komarca. Ako putujete u krajeve u kojima se učestalije javljaju bolesti poput malarije, denge, groznice Zapadnog Nila, Zike, japanskog encefalitisa i sl. posavjetujte se s nadležnim epidemiologom vezano uz najbolju zaštitu.

Kako spriječiti ubode komaraca?

  • saznajte na kojim mjestima u okruženju gdje boravite postoje veće količine komaraca i u koje doba su najaktivniji (dan, noć)
  • nosite prikladnu odjeću i obuću: duge rukave, duge hlače, čarape
  • instalirajte mrežice (komarice) na prozore i vrata
  • boravite u zatvorenim klimatiziranim prostorima
  • koristite mrežu za krevet: pruža dobru zaštitu od uboda komaraca, posebice ako nemate mrežice na prozorima ili niste u klimatiziranom prostoru.
  • koristite repelente tj. sredstva koja se nanose na kožu a odbijaju kukce (npr. DEET, eterično ulje limunskog eukaliptusa, ikaridin ili pikaridin, IR3535). Pravilno korišteni repelenti štite od uboda komaraca do 4 sata, a od uboda krpelja do 6 sati. Obvezno slijedite upute o primjeni i korištenju repelenata koje se nalaze uz kupljeno sredstvo.

Kako ublažiti otok i svrbež od uboda komarca?

Premda se nakon uboda komarca javlja svrbež treba izbjegavati grebenje jer može doći do mikroozljeda koje se mogu inficirati.  Svrbež se može ublažiti primjenom hidrokortizonske ili krotamitonske kreme te kalamin losiona, a  može pomoći i hladni oblog. Najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom jer u nekim slučajevima se preporučuju i antihistaminske tablete.

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleLijčenje crvenila u očima
Next articleZašto je kafa korisna za vaše zdravlje