Home Zdravlje Kalorije ili hormoni – što zapravo utječe na gubitak masti?

Kalorije ili hormoni – što zapravo utječe na gubitak masti?

10726
0

Gubitak masti je proces u kojem tijelo gubi višak masnoća pohranjen u masnim stanicama. Postoji više različitih faktora koji utječu na ovaj proces, a dva najčešće spominjana su kalorije i hormoni.

Kalorije su mjera energije u hrani i imaju važnu ulogu u procesu gubitka masti. Ako unesete manje kalorija nego što tijelo troši, tijelo će početi koristiti svoje masne zalihe kako bi dobilo potrebnu energiju. To može rezultirati gubitkom masnoća. Međutim, važno je napomenuti da samo reduciranje unosa kalorija neće nužno rezultirati gubitkom masnoća ako se ne vodi računa o kvaliteti hrane koja se unosi.

Hormoni također igraju važnu ulogu u procesu gubitka masnoća. Hormoni su kemikalije koje se proizvode u tijelu i djeluju na različite dijelove tijela kako bi regulirali određene funkcije. Neki od hormona koji su povezani s procesom gubitka masnoća su kortizol, insulin i hormona rasta. Ako su ti hormoni u neravnoteži, to može utjecati na sposobnost tijela da gubi masnoću.

U konačnici, oba kalorije i hormoni igraju važnu ulogu u procesu gubitka masnoća. Reduciranje unosa kalorija i održavanje ravnoteže hormona važno je za postizanje i održavanje idealne tjelesne težine. Međutim, potrebno je voditi računa o kvaliteti hrane koja se unosi i održavati zdrav stil života kako bi se postigli dugoročni rezultati.

Zašto se debljamo ili mršavimo?

Od više od sto hormona koji sudjeluju u radu našeg organizma i kontroliraju sve naše funkcije, od srčanih otkucaja do disanja, deset njih odgovorno je za kontrolu težine i raspored tjelesnih masnoća: inzulin, glukagon, leptin, hormoni štitnjače, hormon rasta, kortizol, DHEA, estrogen i testosteron (povećavaju osjetljivost stanica na unos šećera) te progesteron (smanjuje osjetljivost stanica na unos šećera).

Ravnoteža tih hormona ključna je za rad metabolizma i za prirodnu regulaciju težine, pa bez nje neće biti ni željenog gubitka ili dobitka kilograma. Uz to što sudjeluju u metabolizmu, ti hormoni sudjeluju i u prijenosu signala gladi ili sitosti, stoga je i pretjerani apetit, ali i gubitak istog, pokazatelj hormonske neravnoteže.

Ključ za vitku liniju

Uspješno mršavljenje i održavanje željene težine nije moguće ostvariti ni najupornijom dijetom ako prije toga nije ostvaren najvažniji preduvjet – hormonska ravnoteža.

Problem  vječnog kilograma viška

Mršavljenje i održavanje idealne težine za veliki je broj žena frustrirajuće iskustvo, a za mnoge upravo neostvariv cilj unatoč svim njihovim nastojanjima, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i pridržavanju neke od popularnih dijeta.

Svatko tko je isprobao barem neku od tih popularnih dijeta, broji kalorije i pazi na svaki uneseni zalogaj zna da tijelo postaje sve upornije u očuvanju postojećeg stanja, a kad se željena težina na kraju i ostvari, svaki izgubljeni kilogram nastoji u što kraćem roku vratiti se na isto mjesto s kojeg je protjeran.

Dijete, ma kakve one bile – proteinske, voćne, bez ugljikohidrata, bez masnoća, povrtne – organizam doživljava kao napad i ugrožavanje njegove homeostaze, pa reagira aktiviranjem zaštitnih mehanizama, u ovom slučaju stvaranjem zaliha energetski bogatih masnih naslaga.

Izvor: zabavadana.com

Previous articleEvo nekoliko savjeta za gubitak težine bez vježbanja i dijeta:
Next articleKoliko treba hodati da bi se mršavjelo