Home Zdravlje Koliko vremena treba da se počnu vidjeti prvi rezultati dijete

Koliko vremena treba da se počnu vidjeti prvi rezultati dijete

6972
0

Koliko vremena treba da se počnu vidjeti prvi rezultati dijete zavisi od mnogo faktora, uključujući vašu trenutnu težinu, vaš cilj gubitka težine, vašu trenutačnu prehranu i vježbanje te vaš metabolizam.

Ako imate puno kilograma za izgubiti, mogli biste vidjeti brže rezultate u početku, jer će vaše tijelo imati više masti za sagorijevati. Međutim, kako se vaša težina smanjuje, može postati teže gubiti težinu i možda ćete vidjeti manje izražene rezultate.

Ako ste u dobroj formi i imate malo kilograma za izgubiti, može vam trebati više vremena da vidite rezultate dijete. Međutim, čak i ako ne vidite velike promjene na vagi, vaše tijelo se može mijenjati na drugim načinima, poput smanjenja masnog tkiva i povećanja mišićne mase.

Kada se bavite dijetom i vježbanjem, važno je zapamtiti da je gubitak težine dugotrajan proces i da se rezultati neće pojaviti preko noći. Stoga, važno je biti strpljiv i ne gubiti motivaciju ako ne vidite odmah vidljive rezultate. Umjesto toga, fokusirajte se na dugoročne ciljeve i nastojte održavati zdrav stil života kako bi se postigli trajni rezultati.

Zašto na početku dijete mršavimo puno, a što dijeta duže traje sve manje?

Na početku dijete za mršavljenje, odnosno novog režima prehrane u tijelu se stvori kalorijski deficit te se tijelo prilagođava i troši zalihe glikogena tj. ugljikohidrate iz mišića. Kako bi iskoristio zalihe glikogena i pretvorio ih u energiju oslobađa se i nakupljena voda. Početni značajniji gubitak kilograma vezan je i s tim gubitkom vode.

No, nakon što iskoristi zalihu glikogena tijelo počinje sagorijevati tj. trošiti nakupljene masnoće iz organizma. To se odvija sporije i tada počinjete sporije mršavjeti. Kada se dođe do te faze gubitak kilograma je uglavnom jedan do dva kilograma tjedno.
Nakon usporavanja često dolazi i do zaustavljanja gubitka kilograma, odnosno stagniranja i održavanja nove težine.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleRazbijamo mitove: Vage za “mjerenje” postotka masti su beskorisne
Next articleKučni recepti za liječenje prekomjernog mokrenja