Home Zdravlje Može li se s jako malim opterećenjima postići mišićni rast?

Može li se s jako malim opterećenjima postići mišićni rast?

7164
0

Da li može se s jako malim opterećenjima postići mišićni rast, pitanje je koje se često postavlja od strane početnika u tjelesnom odgoju i sportu. Kako bi odgovorili na ovo pitanje, prvo moramo razumjeti kako mišićni rast funkcionira.

Mišićni rast se postiže kroz proces nazvan hipertrofija, koji se javlja kada mišićna vlakna rastu u veličini i broju. Hipertrofija se može postići vježbajući s povećanim opterećenjem i time izazivajući stres na mišićima. Kada se mišićna vlakna stresuju, one se rasloju i oštećuju, a tijelo zatim obnavlja oštećena vlakna, što dovodi do povećanja njihove veličine i snage.

Ipak, postoje neke studije koje su pokazale da se hipertrofija može postići i s manjim opterećenjima, ako se vježbe izvode s velikom brojem ponavljanja. Međutim, treba imati na umu da se ovakav način treninga odnosi samo na početnike u tjelesnom odgoju ili sportu, ili na one koji su već postigli određenu razinu snage i mišićnog rasta.

Zaključno, iako se mišićni rast može postići i s manjim opterećenjima, u većini slučajeva se postiže s većim opterećenjima i manjim brojem ponavljanja. Ako ste početnik u tjelesnom odgoju, možete se fokusirati na vježbe s velikim brojem ponavljanja s manjim opterećenjima, dok se vaše tijelo navikne na trening. Međutim, kako se vaše tijelo navikne, trebali biste početi s povećavanjem opterećenja kako biste nastavili s mišićnim rastom.

Toksikant je otrovni ksenobiotik, a polutant tvar koja zagađuje. Polutanti mogu biti onečistači – neke kemijske, anorganske tvari, npr. DDT u vodi, kemikalije, fizikalni faktori (buka), teški metali (npr. olovo nakupljeno unutar organizma majke može se osloboditi laktacijom; teški metali se naročito nakupljaju u korijenu (hipokotil) cikle, mrkve i sl.), te zagađivači – organski materijal.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleJe li pametno trenirati gladan i kakvi su rezultati takvih treninga
Next articleKako skinuti kile i ne vratiti ih