Home Zdravlje Nekoliko savjeta za liječenje osteoporoze

Nekoliko savjeta za liječenje osteoporoze

7107
0

Osteoporoza je bolest koja dovodi do smanjenja gustoće koštane mase i povećava rizik od lomova. Može se javiti u bilo kojoj dobi, ali je češća kod starijih osoba i kod žena nakon menopauze. Osteoporoza se može liječiti na nekoliko načina, uključujući promjenu životnog stila, lijekove i, u nekim slučajevima, kiruršku intervenciju.

 1. Promijenite životne navike: Promjena životnog stila može pomoći u sprečavanju osteoporoze ili smanjenju rizika od lomova. To uključuje:
 • Konzumiranje dovoljne količine kalcija i vitamina D, što možete postići jedenjem mliječnih proizvoda, ribe s plavim mesom i žitarica bogatih kalcijem te izlaganjem kože suncu (ali bez pretjeranog izlaganja da ne bi došlo do opeklina).
 • Vježbanje redovito, posebno vježbe snage i ravnoteže, kako bi se održala jačina koštane mase.
 • Izbjegavanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.
 • Koristite lijekove: Ako promjena životnog stila nije dovoljna za liječenje osteoporoze ili smanjenje rizika od lomova, liječnik može preporučiti lijekove. Postoje različiti lijekovi koji se mogu koristiti za liječenje osteoporoze, uključujući:
 • Bisphosphonate: Ovi lijekovi se uglavnom koriste za liječenje osteoporoze i sprečavanje lomova. Oni djeluju tako što inhibiraju razgradnju koštane mase i pomažu u održavanju gustoće koštane mase.
 • Hormonska terapija: Ako ste žena u menopauzi i imate osteoporozu, liječnik može preporučiti hormonsku terapiju kako bi se smanjio gubitak koštane mase. Međutim, hormonska terapija može imati neželjene nuspojave, pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom o svim mogućnostima i rizicima.
 • SERMs (selektivni modulatori estrogena): Ovi lijekovi djeluju na način sličan hormonskoj terapiji, ali imaju manje nuspojava. Oni također mogu pomoći u smanjenju rizika od lomova.
 • Razmislite o kirurškoj intervenciji: U nekim slučajevima, kirurška intervencija može biti potrebna za liječenje osteoporoze ili smanjenje rizika od lomova. Opcije uključuju:
 • Vertebroplastiku: Ova procedura se koristi za liječenje lomova kralježnice prouzročenih osteoporozom. Liječnik uvodi cement u lomljenu kralježnicu kako bi je ojačao.
 • Kyphoplasty: Slična vertebroplastici, ova procedura se koristi za liječenje lomova kralježnice. Međutim, u ovom slučaju se u lomljenu kralježnicu uvodi balon koji se napuni cementom kako bi se vratila normalna visina kralježnice.

Ukratko, osteoporoza se može liječiti na nekoliko načina, uključujući promjenu životnog stila, lijekove i, u nekim slučajevima, kiruršku intervenciju. Važno je da se posjetite liječnika kako biste odredili uzrok osteoporoze i odabrali odgovarajuće mjere liječenja.

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleKako poboljšati vaš vid?
Next articleLiječenje infekcije sinusa