Home Zdravlje Pročitajte šta je bartolonijeva žlijezda

Pročitajte šta je bartolonijeva žlijezda

7062
0

Bartolonijeva žlijezda, također poznata kao žlijezda skrotuma, je malena žlijezda smještena ispod kože u skrotumu, a nalazi se između testisa i penisa. Ova žlijezda je odgovorna za proizvodnju testosterona, hormona koji je važan za razvoj i održavanje muških seksualnih karakteristika, kao što su rast kose na licu i tijelu, glas i mišićna masa. Međutim, bartolonijeva žlijezda također igra važnu ulogu u regulaciji libida, razine energije i raspoloženja.

Bartolonijeva žlijezda je oblikovana poput zrnca graha i može biti tek nekoliko centimetara velika. Ona se sastoji od glavnog tijela i dva vrha, poznatih kao vršci. Glavno tijelo žlijezde nalazi se između testisa, a vršci se protežu prema gore i prema van.

Bartolonijeva žlijezda se razvija tijekom puberteta i počinje proizvoditi velike količine testosterona. Međutim, kako muškarci stariju, proizvodnja testosterona počinje opadati, što može dovesti do smanjenja libida i gubitka mišićne mase.

Poremećaji u radu bartolonijeve žlijezde mogu dovesti do različitih simptoma i problema. Prekomjerna proizvodnja testosterona može dovesti do hiperandrogenizma, stanja u kojem se pojavljuju višak muških hormona u tijelu. To može dovesti do promjena u izgledu, kao što su rast kose na licu i tijelu, a ponekad i do razvoja akni. Nedovoljna proizvodnja testosterona može dovesti do hipogonadizma, stanja u kojem tijelo proizvodi premalo testosterona. Ovo može dovesti do smanjenja libida, gubitka mišićne mase i osteoporoze.

Bartolonijeva žlijezda se može pregledati ultrazvukom ili biopsijom. Liječenje ovisi o uzrocima poremećaja i može uključivati hormonsku terapiju ili kirurško uklanjanje žlijezde.

Izvor: zabavadana.com

Previous articleLiječenje infekcije sinusa
Next articlePogledajte koje ulje najbolje liječi sinuse