Home Zdravlje Savjeti Kako prepoznati pretreniranost

Kako prepoznati pretreniranost

7086
0

Pretreniranost se događa kada se tijelo ili um previše opterećuju vježbanjem ili drugim fizičkim aktivnostima, što može dovesti do smanjenja sportskih rezultata, povećanog rizika od ozljeda i općenito pogoršanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Ako ste se bavili nekim fizičkim aktivnostima ili sportom, vjerojatno ste se susreli s pretreniranjem barem jednom u životu.

Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na pretreniranost:

Povećana umora i iscrpljenost: Ako se osjećate stalno umorni i iscrpljeni, čak i nakon dobrog odmora, to može biti znak da ste pretrenirani.

Poremećaji spavanja: Pretreniranost može dovesti do poremećaja spavanja, uključujući teškoće s zaspivanjem ili budnost u toku noći.

Gubitak apetita: Pretreniranost može dovesti do smanjenja apetita ili promjena u prehrambenim navikama.

Povrede i bolovi: Pretreniranost često dovodi do povećanog rizika od ozljeda, posebno ako se ne poštuju pravila o oporavku i odmoru.

Poremećaji raspoloženja: Pretreniranost može dovesti do povećane razdražljivosti, anksioznosti ili depresije.

Ako primijetite neke od ovih znakova, važno je da smanjite intenzitet ili trajanje vježbanja i da se posvetite oporavku. To može uključivati i dodatni odmor, masažu ili korištenje tehnika opuštanja poput disanja ili meditacije. Ako se simptomi pretreniranosti nastave ili se pogoršaju, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleTrening program za rast početnika i povratnika u trening
Next articleMoje iskustvo s cikliranjem ugljikohidrata u svrhu gubitka masnog tkiva