Home Zdravlje Savjeti Kolagen – smanjuje bore, čuva kosti i zglobove i održava zdravlje kože

Kolagen – smanjuje bore, čuva kosti i zglobove i održava zdravlje kože

7327
0

Kolagen je protein koji se nalazi u tijelu i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i drugih tkiva. Njegova glavna funkcija je održavanje čvrstoće i elastičnosti tkiva, što pomaže u smanjenju bore i sprječavanju ozljeda.

Kolagen se može pronaći u mnogim dijelovima tijela, uključujući kožu, kosti, hrskavicu, ligamente i krvne žile. Koža, na primjer, sadrži velike količine kolagena i elastina, protein koji također pomaže u održavanju elastičnosti. Zbog toga, kolagen ima važnu ulogu u održavanju mladenačkog izgleda kože, smanjujući bore i pomažući u održavanju njenog tonusa.

Kolagen također pomaže u održavanju zdravlja kostiju i zglobova. On je glavni sastojak hrskavice, tkiva koje omogućuje glatko kretanje zglobova. Kada se kolagen ošteti ili se smanji njegova razina u tijelu, to može dovesti do bolesti zglobova poput osteoartritisa.

Kolagen se može pronaći u mnogim hranjivim proizvodima, uključujući meso, ribu, jaja i mliječne proizvode. Međutim, s godinama se proizvodnja kolagena u tijelu smanjuje, što može dovesti do pojave bora i drugih znakova starenja. Stoga mnogi ljudi konzumiraju dodatke kolagena u obliku praška ili kapsula kako bi održali razinu kolagena u tijelu.

Ukratko, kolagen je protein koji ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i drugih tkiva. Njegova prisutnost u tijelu pomaže u smanjenju bore, održavanju elastičnosti tkiva i održavanju zdravlja zglobova.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleZašto nastaju grčevi u stopalima i 8 vježbi za stopala
Next articleJe li pametno trenirati gladan i kakvi su rezultati takvih treninga