Home Zdravlje Savjeti Lijčenje crvenila u očima

Lijčenje crvenila u očima

7354
0

Crvenilo u očima je čest simptom koji se može pojaviti iz različitih razloga, poput suhog zraka, alergija ili infekcija. Ako se suočavate s crvenilom u očima, postoje neki kućni lijekovi koje možete isprobati kako biste se osjećali bolje. Međutim, ako se simptomi nastave ili ako se pojave drugi simptomi, važno je da se obratite liječniku kako bi se utvrdio uzrok i odabralo odgovarajuće liječenje.

Jedan od najčešćih načina liječenja crvenila u očima je uzimanje antihistaminika ili kapi za oči s antihistaminikom. Ovi lijekovi mogu pomoći u ublažavanju alergijskih reakcija i smanjenju otoka očnih kapaka. Ako je uzrok crvenila u očima suhoća očiju, možete isprobati kapi za oči koje hidratiziraju oči ili koristiti posudu s vlažnom krpom kako biste navlažili zrak u sobi.

Pored lijekova, postoje i neki kućni lijekovi koje možete isprobati kako biste smanjili crvenilo u očima. To uključuje izbjegavanje prašine i dima, nosjenje naočala za sunce kada izlazite napolje i održavanje higijene očiju čistim. Ako radite dugo s računalom ili gledate televiziju, pokušajte povremeno raditi pauze i raditi vježbe za oči kako biste smanjili naprezanje očiju.

Ukratko, crvenilo u očima je čest simptom koji se može liječiti antihistaminicima ili kapima za oči te hidratacijom očiju. Ako se simptomi nastave ili ako se pojave drugi simptomi, važno je da se obratite liječniku kako bi se utvrdio uzrok i odabralo odgovarajuće liječenje. Pored liječenja, izbjegavanje prašine i dima, nosjenje naočala za sunce i održavanje higijene očiju čistima mogu pomoći u smanjenju crvenila u očima.

Svi smo se barem jednom u životu susreli s crvenim očima i znamo da to nije nimalo ugodan osjećaj. Srećom, crvenilo oka ne mora nužno predstavljati opasnu bolest. Naravno, ako crveno oko prate osjećaj pečenja, suzenje, osjećaj stranog tijela i slično, vjerojatno se ne radi samo o estetskom problemu. 

Kako znati koliko je vaš problem opasan ili ne? Uočili ste crvene oči kod djece i ne znate kako reagirati? U nastavku članka otkrit ćete uzroke crvenih očiju, simptome te načine na koje si sami možete pomoći. Ako su vam na pamet pale kapi za oči, svakako ste na dobrom putu, samo pazite jer nisu sve kapi primjerene u određenim situacijama.

Što može uzrokovati crvene oči?

U bjeloočnici oka nalaze se sitne krvne žilice koje se rašire, odnosno napune krvlju te uzrokuju crvenilo oka. Žilice se u normalnim uvjetima ne vide, a mogu se napuniti krvlju zbog brojnih razloga. Crvenilo oka se može pojaviti samo na jednom ili na oba oka istovremeno. Obično su glavni razlozi za crveno oko čimbenici iz okoline te loš stil života koji uključuje nedostatak sna, predugo korištenje digitalnih uređaja te boravak u zadimljenim prostorima.  Osim toga, uzrok su često i različite bolesti oka.

Gotovo svakome se barem jednom u životu dogodilo da mu u oko upadne strano tijelo poput mušice, mrvice ili čak kapi šampona. Ovakve uobičajene situacije obično se riješe s nekoliko treptaja, ispiranjem i laganim trljanjem oka. Također, i napad suhog kašlja može uzrokovati pucanje sitnih žilica u očima, no sve su to situacije u kojima se crvenilo oka vrlo brzo povuče.

S obzirom na to da je puno različitih čimbenika koji utječu na pojavu crvenih očiju, važno je razumjeti kada je potreban odlazak stručnjaku.

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleKako spriječiti i liječiti prehladu u proljeće
Next articleKako spriječiti ujed komaraca