Home Zdravlje Savjeti Zašto je kafa korisna za vaše zdravlje

Zašto je kafa korisna za vaše zdravlje

7805
0

Kava je jedan od najpopularnijih pića na svijetu i može se konzumirati u različitim oblicima, poput šalice kave ili espressoa. Kava sadrži kofein, tvar koja može pobuditi i osvježiti um. Osim toga, postoje i drugi mogući zdravstveni beneficiji povezani s konzumiranjem kave.

Jedna od koristi kave je njena sposobnost da poveća mentalnu budnost i izdržljivost. Kofein u kavi može pomoći u poboljšanju pažnje, brzine reakcije i sposobnosti učenja. Kava također može pomoći u smanjenju umora i u povećanju izdržljivosti tijekom fizičkih aktivnosti.

Pored toga, neki istraživanja su pokazala da redovita konzumacija kave može imati pozitivne učinke na zdravlje srca. Neka istraživanja su pokazala da konzumacija kave od dvije do tri šalice dnevno može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara. Međutim, treba imati na umu da su ova istraživanja još uvijek u početnoj fazi i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovakvi učinci.

Pored navedenih koristi, kava također može imati i druge zdravstvene beneficije. Neka istraživanja su pokazala da konzumacija kave može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka, kao što su rak debelog crijeva i rak jetre. Međutim, treba imati na umu da su ova istraživanja također u početnoj fazi i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovakvi učinci.

Ukratko, kava sadrži kofein koji može pomoći u povećanju mentalne budnosti i izdržljivosti te u smanjenju umora. Neke studije su pokazale da redovita konzumacija kave može imati pozitivne učinke na zdravlje srca, dok druge studije sugeriraju da kava može imati i druge zdravstvene benefite.

Iako kava ima mnoge moguće zdravstvene beneficije, treba imati na umu da se prekomjerna konzumacija može povezati s neželjenim učincima. Kofein u kavi može izazvati nesanice, nervozu i trnjenje u rukama i nogama kod nekih ljudi. Također, prekomjerna konzumacija kave može izazvati povišeni krvni tlak i povećati rizik od razvoja želučanih problema kod nekih ljudi.

Da biste izbjegli neželjene učinke, trebate se držati preporučene dnevne doze kofeina. Preporučena dnevna doza kofeina za odrasle osobe je 400 mg dnevno, što odgovara otprilike četiri šalice kave od po 100 mg kofeina. Ako uzimate lijekove ili ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, važno je da se posavjetujete s liječnikom prije nego što počnete konzumirati kavu ili bilo koje druge proizvode s kofeinom.

Ukratko, iako kava može imati mnoge moguće zdravstvene beneficije, treba imati na umu da prekomjerna konzumacija može izazvati neželjene učinke poput nesanice, nervoze i trnjenja te povišenog krvnog tlaka i želučanih problema. Da biste izbjegli neželjene učinke, važno je da se držite preporučene dnevne doze kofeina i da se posavjetujete s liječnikom ako uzimate lijekove ili ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema.

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleKako spriječiti ujed komaraca
Next articleLiječenje udebljanih nogu, atletsko stopaloLiječenje udebljanih nogu,