Home Zdravlje Savjeti Zašto je korisno spavati na lijevoj strani?

Zašto je korisno spavati na lijevoj strani?

7120
0

Spavanje na lijevoj strani može imati nekoliko korisnih učinaka na zdravlje i kvalitet spavanja. Evo nekoliko razloga zašto je dobro spavati na lijevoj strani:

  1. Poboljšava protok krvi: Spavanje na lijevoj strani može poboljšati protok krvi u tijelu, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih problema i drugih zdravstvenih poremećaja. Spavanje na lijevoj strani također može pomoći u smanjenju edema i drugih simptoma povezanih sa problemima protoka krvi.
  2. Olakšava disanje: Spavanje na lijevoj strani može olakšati disanje i smanjiti rizik od noćnog apneja. Ako imate probleme sa disanjem ili ste skloni noćnom apneju, spavanje na lijevoj strani može pomoći u održavanju adekvatnog protoka zraka kroz dišne putove.
  3. Smanjuje rizik od refluksa kiseline: Spavanje na lijevoj strani može smanjiti rizik od refluksa kiseline, što je stanje u kojem se hrana ili tečnost iz želuca vraćaju natrag u jednjak. Spavanje na lijevoj strani pomaže da se gravitacija pomogne u sprečavanju refluksa kiseline, što može smanjiti simptome poput podrigivanja i umora.
  4. Poboljšava kvalitet spavanja: Spavanje na lijevoj strani može poboljšati kvalitet spavanja i omogućiti vam da se bolje odmorite. Ako se osjećate udobno dok spavate na lijevoj strani, to može pomoći u smanjenju buđenja tokom noći i omogućiti vam da se bolje odmorite.

Ukoliko želite da isprobate spavanje na lijevoj strani i da li vam to odgovara, važno je da se pridržavate određenih pravila, poput održavanja udobnog i poduprtog položaja tijela i izbjegavanja spavanja sa glavom visoko podignutom. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate da spavanje na lijevoj strani ima negativan uticaj na vaše zdravlje, obavezno se posavjetujte sa liječnikom ili drugim stručnjakom.

Ukoliko odlučite da spavate na lijevoj strani, važno je da se pridržavate određenih pravila kako biste maksimalno iskoristili koristi ovog položaja. To uključuje:

  1. Održavanje udobnog položaja tijela: Važno je da se osjećate udobno dok spavate na lijevoj strani. To podrazumijeva da odaberete udoban madrac i jastučnicu, te da se izbjegne spavanje sa glavom podignutom previsoko.
  2. Izbjegavanje spavanja sa glavom podignutom: Spavanje sa glavom podignutom može povećati rizik od refluksa kiseline i drugih poremećaja probavnog sistema. Važno je da spavate sa glavom na adekvatnoj visini kako biste izbjegli ovaj problem.
  3. Pazite na položaj ruku i nogu: Ruke i noge trebalo bi da budu podignute i poduprene, kako biste izbjegli nelagodu i bol u ovim dijelovima tijela.

Ukoliko se pridržavate ovih pravila i osjećate se udobno dok spavate na lijevoj strani, vjerojatno ćete iskoristiti mnoge od korisnih učinaka ovog položaja. Međutim, ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate da spavanje na lijevoj strani ima negativan uticaj na vaše zdravlje, obavezno se posavjetujte sa liječnikom ili drugim stručnjakom.

Previous articleZašto je slušanje muzike dobro po vaše zdravlje?
Next articleŠto se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?