Home Zdravlje Sta uciniti ako izgubite okus i miris

Sta uciniti ako izgubite okus i miris

6961
0

Gubitak ukusa i mirisa može biti frustrirajuć i otežavati svakodnevne aktivnosti, kao što je jedenje. Može se pojaviti kao posljedica različitih uzroka, uključujući prehladu, gripe, sinusne infekcije, ozljede glave ili neki lijekovi.

Ako se suočavate s gubitkom ukusa i mirisa, prvo trebate posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok. Ako se gubitak ukusa i mirisa javlja kao posljedica infekcije ili prehlade, liječenje će se fokusirati na liječenje oxsnovnog uzroka. Ako se gubitak ukusa i mirisa javlja kao posljedica nekih lijekova, liječnik može razmotriti promjenu lijeka ili smanjenje doze.

Osim liječenja osnovnog uzroka, postoje i neke mjere koje se mogu poduzeti kako bi se pomoglo u obnavljanju ukusa i mirisa:

  • Pokušajte jesti različite vrste hrane i pokušajte različite kombinacije okusa i mirisa.
  • Koristite začine i začinjena jela kako biste poboljšali okus hrane.
  • Pokušajte piti čajeve s različitim mirisima i okusima.
  • Pokušajte koristiti eterična ulja za mirisnu terapiju kako biste poboljšali svoj osjećaj mirisa.
  • Koristite svoj nos i usta kako biste poboljšali osjećaj ukusa i mirisa. Na primjer, očistite nos i usta prije jela ili pokušajte disati kroz nos dok jedete.

Koristite eterična ulja za mirisnu terapiju kako biste poboljšali svoj osjećaj mirisa i koristite svoj nos i usta kako biste poboljšali osjećaj ukusa. Na primjer, očistite nos i usta prije jela ili pokušajte disati kroz nos dok jedete. Također, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja ako se gubitak ukusa i mirisa ne obnavlja sam od sebe ili ako se javljaju drugi simptomi.

Anosmija ili smanjen osjet njuha jedan je od znakovitih simptoma bolesti Covid-19. Nekim je pacijentima to prvi simptom, nekima i jedini, a dok se većini osjetilo mirisa i okusa vrate kad se oporave, obično za nekoliko tjedana, kod manjeg broja pacijenata zabilježen je dugotrajan gubitak. Gubitak osjeta mirisa često je praćen gubitkom osjeta okusa, a liječnici ne mogu reći kada će se i hoće li se uopće osjetila vratiti

Izvor: https://www.zabavadana.com/

Previous articleKorisni savjeti za poboljšanje imuniteta
Next articleKako spriječiti neugodno stucanje