Home Zdravlje Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?

Što se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate samo 800 metara više?

7051
0

Svakodnevno prohodavanje 800 metara više može imati veliki utjecaj na vaše tijelo i dovesti do brojnih koristi za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Prvo, povećana tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od mnogih bolesti, poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. To se postiže povećanjem cirkulacije krvi, poboljšanjem funkcije srca i pluća i povećanjem razine “dobrog” kolesterola u krvi.

Povećana tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati raspoloženje. Kada se krećete, tijelo luči hormone sreće i dobro raspoloženja, što može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Povećano prohodavanje također može pomoći u održavanju težine ili gubitku kilograma. Kretanje pomaže u sagorijevanju kalorija i povećava metabolizam, što može pomoći u održavanju zdrave težine.

Ukratko, svakodnevno prohodavanje 800 metara više može imati mnogo pozitivnih učinaka na vaše tijelo i dovesti do poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Preporučuje se da se svakodnevno krećete barem 30 minuta za održavanje optimalnog zdravlja.

Postoji mnogo različitih pristupa rješavanju ove problematike, kroz jelovnike, planove prehrane te savjete sa stručnom i educiranom osobom (nutricionistom). Osnova režima prehrane temelji se na preporučenom dnevnom energetskom unosu prilagođenom zdravstvenom stanju, spolu, dobi te fizičkom opterećenju osobe koja želi gubiti na tjelesnoj težini. Najuspješnije metode su one koje uključuju dovoljan energetski unos na dnevnoj bazi (zadovoljavaju sitost osobe, što je izrazito važno zbog održavanja prehrane kroz dulji vremenski period) te prikladnu fizičku aktivnost. Kombinacija ova dva pristupa je ključ uspjeha svakog mršavljanja. Važno je naglasiti da osoba koja želi uspješno smanjiti svoju tjelesnu težinu ne smije prijeći prag gladovanja jer u tom slučaju dolazi do značajnog usporavanja metabolizma te kontraproduktivnih efekata i narušavanja zdravstvenog stanja.

Cilj svakog uspješnog režima prehrane za gubitak tjelesne mase jest održavanje što duljih perioda sitosti, pametnim izborom namirnica te što pravilnijim ulaskom glukoze u krvotok i njenom dugom održavanjem na optimalnim koncentracijama. Nagli gubici težine kod određenih režima prehrane uglavnom se odnose na gubitak vode iz organizma, do čega dolazi zbog povećane potrošnje glikogena, koji na sebe veže otprilike tri puta veću količinu vode. Što znači da kada osoba izgubi par kilograma u kratkom vremenu te se ponovno vrati starom načinu prehrane tijelo vraća izgubljeno, a nerijetko i dodatno povećava zalihe.

Izvor: https://www.zabavadana.com

Previous articleZašto je korisno spavati na lijevoj strani?
Next articleCrna akantoza: Hiperpigmentacija kože