Home Zdravlje Veslanje u pretklonu: Kako različit hvat utječe na aktivaciju mišića?

Veslanje u pretklonu: Kako različit hvat utječe na aktivaciju mišića?

6917
0

Veslanje u pretklonu je vježba koja se često koristi u treninzima snage i kondicije, a izvodi se koristeći veslački trenažer ili veslačke rame. Ovaj tip veslanja zahtijeva da se tijelo nagne prema naprijed tijekom veslanja, što značajno mijenja način na koji se mišići aktiviraju.

U pretklonu, glavna mišićna skupina koja se aktivira je leđa, posebno mišići lopatica i prsnog koša. Međutim, aktivacija ovih mišića ovisi o hvatu koji se koristi tijekom veslanja. Postoji nekoliko različitih hvata koji se mogu koristiti, a svaki od njih ima različit utjecaj na aktivaciju mišića.

Hvat “čekić” se sastoji od stiska šake u položaju “čekića” i koristi se kada se vesla u pretklonu. Ovaj hvat povećava aktivaciju mišića lopatica i prsnog koša u odnosu na hvat “ručni sat” ili “lat” hvat. Međutim, hvat “čekić” može biti teže za održavanje tijekom dugotrajnog veslanja, pa se često preporučuje zamjena s hvatom “lat” kada se želi smanjiti naprezanje na rukama.

Hvat “lat” se sastoji od spajanja dlanova i koristi se za veslanje u pretklonu. Ovaj hvat smanjuje aktivaciju mišića lopatica u odnosu na hvat “čekić”, ali povećava aktivaciju tricepsa. To znači da se hvat “lat” često koristi kada se želi veća aktivacija tricepsa tijekom veslanja.

Hvat “ručni sat” se sastoji od spajanja prstiju i koristi se za veslanje u pretklonu. Ovaj hvat ima najmanju aktivaciju mišića lopatica i prsnog koša u odnosu na druge hvate, ali povećava aktivaciju bicepsa.

Izvor: www.zabavadana.com

Previous articleZašto su jaja “must” namirnica ako želite smršavjeti
Next articleVodič za kupovinu: Kako odabrati traku za trčanje