Home Zdravlje Zašto nastaju grčevi u stopalima i 8 vježbi za stopala

Zašto nastaju grčevi u stopalima i 8 vježbi za stopala

7005
0

Grčevi u stopalima nastaju zbog prekomjernog uzbuđenja mišića nogu. To se može dogoditi iz više razloga, uključujući prekomjerno vježbanje, neodgovarajuće cipele ili dugotrajno stajanje na nogama. Grčevi u stopalima mogu biti bolni i otežavajući, ali postoje načini da se smanje ili spriječe. Evo osam vježbi za stopala koje će vam pomoći da se riješite grčeva u stopalima:

Masaža stopala: Pomoću male loptice za masažu, masirajte svoja stopala, posebno stopala i pete. To će pomoći da se opuste mišići stopala.

Istezanje mišića stopala: Stojeći na jednoj nozi, podignite drugu nogu i povucite je prema sebi. Držite istezanje 10-15 sekundi, a zatim ponovite s drugom nogom.

Stajanje na štapićima: Stajanje na štapićima pomaže da se ojačaju mišići stopala i poboljša ravnoteža. Stajite na štapićima s obje noge tako da su vaša stopala podignuta s poda. Držite ravnotežu tako da se osjećate sigurno.

Vježbanje prstiju: Pomoću malih loptica ili maramica, vježbajte prste na nozi. Povucite prste prema sebi i od sebe, a zatim ih razdvojite i spojite. Ova vježba pomaže da se ojačaju mišići u stopalima.

Plivanje: Plivanje je dobra vježba za stopala jer pomaže da se ojačaju mišići stopala i poboljša koordinacija.

Hodanje bosi: Ako imate priliku, hodajte bosi po mjestima gdje je to dopušteno, kao što su plaža ili park. Bosim hodanjem ojačat ćete mišiće stopala i poboljšati ravnotežu.

Vježbanje na “bosonogom” biciklu: Ako nemate priliku da hodate bosi, vježbajte na “bosonogom” biciklu. To je bicikl s tankim gumama koji se koristi.

izvor: www.zabavadana.com

Previous articleMoje iskustvo s cikliranjem ugljikohidrata u svrhu gubitka masnog tkiva
Next articleKolagen – smanjuje bore, čuva kosti i zglobove i održava zdravlje kože